Het verdedigen van Bitcoin’s integriteit in de Grote Twitter Hack

De recente Twitter-hack heeft de woorden „Bitcoin“ en „scam“ weer in één kop geplaatst, hoewel Bitcoin er niets mee te maken heeft.

Bitcoin (BTC) heeft weer wereldwijde krantenkoppen gehaald vanwege de recente Twitter-hack, maar deze keer moeten we harder werken om de integriteit van Bitcoin en de vooruitgang die de industrie heeft geboekt te beschermen.

De gecoördineerde social engineering-aanval heeft de Twitter-accounts van prominente figuren en organisaties zoals Microsoft mede-oprichter Bill Gates, Tesla oprichter Elon Musk, Amazone-eigenaar Jeff Bezos, voormalig president Barack Obama van de Verenigde Staten en de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden van 2020, onder andere, gecompromitteerd om Bitcoin te vragen in neppe „weggevertje“ berichten.

Toen het verhaal brak, bestempelden de New York Times, de BBC en andere mainstream media het incident al snel als „Bitcoin-zwendel“ of „crypto-zwendel„.

Om „Bitcoin“ en „scam“ in één adem te noemen in de wereldwijde media, voelt het misschien aan alsof al het werk dat is gedaan om vertrouwen op te bouwen voor deze revolutionaire technologie sinds de oprichting in 2009, voor niets is geweest.

Dit is nog meer reden waarom bedrijven en hun communicatieteams de publiciteit die Bitcoin nu krijgt, moeten omzetten in een positieve voor de industrie.

Zet het record recht: Het is niet de schuld van Bitcoin

Het eerste punt om te verduidelijken met de media, vrienden, familie en nieuwkomers is dat dit een spraakmakende Twitter hack is.

Dit is geen „Bitcoin hack„, geen „Bitcoin Twitter hack“ of zelfs maar een „Twitter Bitcoin hack“ – zoals beschreven door The Evening Standard en zelfs Wired – omdat Bitcoin niet gehackt werd, en Bitcoin ook niet de oorzaak was van de hack.

Het is nog meer verontrustend om te zien dat The Late Show met Stephen Colbert de hackers omschrijven als „Bitcoin Bandits„, wanneer de motieven van de hackers niet zijn bevestigd.

Twitter is een gecentraliseerde organisatie; het houdt alle gegevens en accounts van gebruikers op één plaats. Om toegang te krijgen tot deze vele Twitter-accounts, zouden de hackers moeten inbreken in de gecentraliseerde database van Twitter.

Laten we het duidelijk spellen: Hackers hebben in de database van Twitter ingebroken en hebben high-profile accounts gecompromitteerd om naar Bitcoin Investor te vragen.

Een rapport van CNN Business deed het verhaal recht door te zeggen dat de zwendel zelf vrij algemeen was en dat Bitcoin gewoon „de valuta was die gebruikt werd om de hack snel te verzilveren“.

De argumenten voor Bitcoin als gedecentraliseerde valuta

Deze hack geeft aanleiding tot bezorgdheid over de kwetsbaarheid van gecentraliseerde organisaties die onze gegevens bewaren en versterkt de zaak van het decentrale peer-to-peernetwerk van Bitcoin.

Binnen een paar uur na de eerste valse „giveaway“ tweets ontving het Bitcoin-adres van de hacker ongeveer $120.000 aan Bitcoin in 375 transacties. Om het in de juiste context te plaatsen: $120.000 is een klein verlies in vergelijking met de beruchte cryptocurrency hacks die de industrie heeft gezien, zoals de $40 miljoen die werd gestolen van de gecentraliseerde cryptocurrency exchange Binance in mei 2019.

We moeten ook duidelijk maken dat de ongelukkige cryptohouders die hun geld verloren, helaas, werden gedupeerd door de valse weggeverspost in plaats van dat hun geld „gestolen“ werd.

Hoewel Bitcoin-transacties onomkeerbaar zijn, is dit de beste gelegenheid voor nieuwkomers om de voordelen van de traceerbaarheid van Bitcoin te leren kennen, omdat de Bitcoin die uiteindelijk vrijwillig naar de hackers werd gestuurd, gemakkelijk te volgen is op een blockchain explorer.

Niet lang nadat de hack werd ontdekt, beperkte Twitter de mogelijkheid voor mensen om crypto-adressen te tweeten. De cryptogemeenschap kan ook stellen dat dit geen groot verschil maakte voor de veiligheid van de gebruikersfondsen, omdat het moeilijker is om te stelen van een crypto-account (tenzij je de privé-sleutel hebt), terwijl het publiekelijk delen van je bankrekeninggegevens je in ernstige problemen zou kunnen brengen.

Dit is een ernstige inbreuk op de gecentraliseerde database van Twitter, en het Federal Bureau of Investigation heeft een onderzoek ingesteld naar de bezorgdheid over de nationale veiligheid.

Maar toevallig was Bitcoin de valuta die de hackers deze keer eisten.